Élelmiszergyártás 'Zero waste' technológiával – így is lehet

 

A Grapoila termékek gyártása során keletkezett minden melléktermék 100%-ban hasznosításra kerül, semmi nem vész kárba.

Már a kezdet kezdetén, a cégalapításkor (2009) fontos volt számunkra a környezetvédelem. Egy természetes alapanyagokból, kitűnő minőségű, teljes értékű élelmiszer gyártásának az ötletével együtt feltett szándékunk volt értéket teremteni abból, amit mások kidobásra ítéltek. A szőlőtörköly a borászatok hulladéka, korábban maximum állati takarmányozásra használták, mi mégis a kincset érő, kiváló élettani hatású, minőségi olajat rejtő szőlőmagot láttuk meg benne több mint 10 évvel ezelőtt. Ezzel az első alapanyaggal kezdődött a Grapoila hidegen sajtolt olajok Zero Waste ‒ azaz hulladék nélküli – gyártása.

A Zero Waste gyártás folyamán a beérkező alapanyagoknak minden részét feldolgozzuk, semmi sem kerül kidobásra. A szőlőtörköly esetében a bioaktív anyagokban gazdag szőlőhéjat különválasztjuk a magtól, szárítás után megőröljük. Az így csomagolt őrleményt sütemények, krémek ízesítésére használhatjuk. A magokat szintén szárítjuk, majd belőlük - hőkezelés és adalékok nélkül - saját fejlesztésű présgépeinken olajat sajtolunk. Az így nyert hidegen sajtolt olajok rendkívüli tápértékkel rendelkező, egészséges élelmiszerek vagy kozmetikai olajok, melyeket sötét üvegekbe palackozunk.

A frissen préselt olaj szűrése előtt keletkező üledék az olajiszap, amely az olajhoz hasonlóan gazdag esszenciális zsírsavakban és vitaminokban, ugyanakkor még a magok mikroszemcséit is tartalmazza. Ezt ‒ jellege szerint ‒ gourmet krém vagy kozmetikai iszap formájában értékesítjük.

Az olajsajtolás „száraz maradékából”, a pelletből, – amely egy zsír- és szénhidrátszegény, növényi fehérjében, vitaminokban és más tápanyagokban viszont igen gazdag, gluténmentes anyag – magliszteket őrlünk, melyek kiváló sütőipari adalékok. A pellet az állati takarmánygyártók körében is nagy népszerűségnek örvend, így azt számukra is értékesítjük, további felhasználásra.

Az önmagukban is kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező gyártási melléktermékeket más, természetes összetevőkkel is kombináljuk. Az így kapott szendvicskrémek, szószok, lisztkeverékek is értékes, egészséges élelmiszerek. A kitűnő bőrápoló tulajdonságokkal rendelkező olajokat és melléktermékeket pedig fő összetevőként természetes kozmetikumok gyártására használjuk: belőlük szappanok, ajakápolók, fürdősók készülnek. A termékek csomagolása is környezetbarát – amennyiben atz megoldható.

Mivel kizárólag természetes alapanyagokat használunk, azt a kevés mellékterméket, melyet esetleg másképp nem tudunk hasznosítani, leszárítjuk takarmánynak, virágföldadaléknak, komposztnak vagy fűtőanyagnak. Utóbbi az esetleges zöldhulladékkal együtt a szárítórendszer felfűtéséről gondoskodó biomassza kazánba kerül, ezzel a kör bezárul. Az üzem fenntartásánál is figyelembe vesszük a környezetvédelmi szempontokat. A takarításhoz elsősorban kompresszorral generált levegőt használunk. A törölgetéshez törlőrongyokat bérlünk egy cégtől, akik a használt rongyból kinyerik az olajat, mellyel a mosodájukat fűtik, a tisztát pedig újra megkapjuk. Az alkatrészek tisztítását tisztító mikroorganizmusokat tartalmazó, bio mosogató rendszerrel végezzük, amelyek biológiai úton bontják le a zsírokat és olajokat.

A „Zero Waste” gyártással csökkentjük ökológiai lábnyomunkat, környezettudatosabbak vagyunk, ugyanakkor a költségeket is csökkenjük.

Éljen a Föld, éljenek az emberek!